ULKOPOREALLAS OSTAJAN OPAS

Ulkoporealtaan ostajan opas | Seita Wellness

Ulkoporealtaan ostaminen ja ylläpito:
Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon?

Ulkoporeallas ostajan oppaastamme löydät asiantuntijoidemme laatimat vinkit siitä, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon ulkoporealtaan hankintaan ja ylläpitoon liittyen. Ulkoporeallas on iso investointi ja eri altaiden vertailtu voi tuntua hankalta. Näiden vinkkien avulla osaat huomioida tärkeimmät asiat ulkoporealtaan ostamiseen liittyen ja tiedät perusteet ulkoporealtaan hoitamisesta.

Ulkoporeallas - sijoituspaikka, alusta ja sähköistys

Millainen on hyvä paikka ulkoporealtaalle?

Ulkoporealtaan hankintaa suunniteltaessa ensimmäiseksi kannattaa selvittää, että altaalle löytyy sopiva paikka. Paras sijoituspaikka on lähellä taloa, jolloin kulku on myös talvisaikaan vaivatonta. Hyvä sijainti lisää altaan ulkoporealtaan käyttöä talvella huomattavasti, ja kylpeminen ulkporealtaassa on parhaimmillaan juuri syksyn pimeillä ja talven pakkasilla. Sijaintipaikan osalta kannattaa huomioida myös maisemat, naapureiden sijainti, ympäröivä maasto sekä paikan tuulisuus. Kannattaa myös miettiä, että halutaanko ulkoporeallas sijoittaa katettuna vaiko nauttia avotaivaan alla tähtitaivaasta pimeinä syys ja talvi-iltoina. Ulkoporeallas voidaan sijoittaa myös sisätilaan tai lasitetulle terasiille, jossa on riittävän hyvä ilmanvaihto.

 

Ulkoporealtaan sijoituspaikan osalta kannattaa varmistaa, että tila on riittävä haluamallesi altaalle. Keskikokoisen ulkoporealtaan mitat ovat yleensä reilu 2 x 2 metriä. Altaan sivuille kannattaa muistaa varata hieman ylimääräistä tilaa kulkua, huoltoa ja mahdollista kansimekanismia varten. Ulkoporealtaan huoltosivu sijaitsee yleensä altaan käyttöpaneelisivulla ja huoltos tulisi olla tarvittaessa pääsy huoltotilanteita varten. Altaan käytön vaivattomuutta voidaan vielä lisätä kansimekanismilla, joka helpotaa kannen avaamista ja sulkemista. Varsinkin kylpemisen jälkeen on mukava, kun kantta ei tarvitse käsin nostaa takaisin paikalleen.

Ulkoporeallas pohjatyöt - Millaisen alustan ulkoporeallas vaatii?

Ulkoporeallas vaatii tukevan, tasaisen, routimattoman ja yhtenäisen alustan, joka kestää altaan painon myös ajan kanssa vajoamatta. 

Sijoitettaessa ulkoporeallas suoraan maapinnalle, altaan alle tulee tehdä aina riittävä routaeristys vähintään koko altaan pohjalle (esim. tiivistetty sorapohja ja eristelevyt). Tällöin
 pinta pysyy tasaisena ja vältetään mahdolliset routimisen aiheuttamat rakenteelliset vauriot. Kaikista paras ulkoporeallas alusta routaeristetyn pohjan päälle on vähintään 10 cm paksuinen vahvistettu, yhtenäinen, valettu betonilaatta (erityisen suositeltava suurilla ja raskailla altailla). Hyvä ratkaisu routaeristuksen päälle on myös esim. ladotut irtolaatat. Ulkoporeallas voidaan sijoittaa myös sorapohjalle. Altaan ja valitun alustan alla esim. finnfoam tms. vähentävää resonointia ja toimii eristeenä pintojen välillä.

 

Sijoitettaessa ulkoporeallas terassille tai parvekkeelle tulee huomioida, että rakenteiden kantavuus riittää kantamaan altaan painon täytettynä ja kylpijöiden kanssa. Kysy tarvittaessa apua rakennusalan ammattilaiselta. Laadukkaiden ulkoporealtaiden täyspaino veden ja kylpijöiden kanssa vaihtelee mallista riippuen yleensä n. 1 000 – 3000 kilon välillä.

 

Upotettaessa ulkoporeallas terassiin joko kokonaan tai osittain kannattaa varmistaa pääsy altaan huoltosivulle (yleensä käyttöpaneelin sivu) esim. huoltoluukun avulla. Osittain upotuksessa poreammeeseen nousu ja siitä poistuminen on helpompaa kuin täysupotuksessa. Sekä osittaisessa upotuksessa että täysupotuksessa altaaseen on mahdollista  asentaa kansimekanismi, joka helpottaa kannen avaamista ja sulkemista.

Ulkoporeallas sähköt - Millaisen sähkön ulkoporeamme tarvitsee?

Ulkoporealtaan sähkökytkentä riippuu muun muassa pumppujen määrästä ja altaan ohjauskeskuksesta. Ulkoporeallas kytketään kiinteistön sähköverkkoon, joten huomioi jo suunnitteluvaiheessa sähkön vienti altaalle. Pääsääntöisesti ulkoporeallas tarvitsee joko 16 A tai 20 A sähkövirran, joko 1-, 2- tai 3-vaiheisen sähköliitännän, oman vikavirtasuojan (+hätäkatkaisija/turvakytkin) sekä maadoituksen. Selvitä myös sähkönsyöttölähteen sulakekoot ja kuormitukset ja että sulakkeet on varattu vain ulkoporeallasta varten. Ota huomioon kiinteistön kokonaiskuormitukset varsinkin suurilla altailla. Kysy myyjältä tarkemman ohjeet ulkoporealtaasi sähkökytkentään ja tarvittaessa apua sähköasentajalta asennuskohteesi sähköistyksistä. Sähkökytkennät saa suorittaa vain valtuutettu sähköalan ammattilainen!

ulkoporeallas katettuna | Sundance® Spas
Varmista, että ulkoporeammeelle on sopiva sijoituspaikka, alusta ja sähkönsyöttö
ulkoporeallas osittain upotettuna
Ulkoporeallas pihalla

Ulkoporeamme -  koko ja malli

Kun sopiva sijoituspaikka ulkoporealtaalle on löytynyt, kannattaa miettiä, kuinka monta henkilöä porealtaaseen tulisi mahtua kylpemään samaan aikaan. Tuleeko poreamme vain omaan tai oman perheen käyttöön vai tulisiko altaassa olla tilaa tämän lisäksi myös vieraille? Turhaan allasta ei kannata liikaa ylimitoittaa, mutta mahdollisen vierasvaran lisäksi hieman reilumpi tila lisää myös kylpymukavyytta.

Ulkoporealtaista löytyy kokoja kahden hengen altaista jopa 8 hengen ja suurempiinkin altaisiin asti. Allasmalleja löytyy myös muodoiltaan hyvin erilaisia: neliskanttisista suorakulmaisiin, pyöreisiin ja jopa kolmiomallisiin ulkoporeammeisiin.

Kingston-ulkoporeallas | Sundance® Spas

Kingston™

Minkälainen ulkoporeallas sopii pihallenne?
Kuinka monen tulisi mahtua kylpemään samaan aikaan?
kolmiomallinen ulkoporeallas

Tacoma®

pyöreä ulkoporeallas

Denali®

Ulkoporeallas - käyttötarkoitus ja vaatimukset

Mihin tarkoitukseen ulkoporeallasta ollaan hankkimassa?

Seuraavaksi on hyvä miettiä, mikä on ulkoporealtaan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mitä vaatimuksia altaalle halutaan asettaa. Kaipaatko lähinnä vain rentoutumista ja yhdessäoloa vai haluatko myös tehokkaasti hoitavaa, kokonaisvaltaista vesiterapiaa? Haluatko näiden lisäksi myös esimerkiksi kuunnella musiikkia ulkoporeammeessa rentoutuessasi, nauttia aromaattisista tuoksuista kylpiessäsi tai mahdollisuuden ohjata porealtaasi toimintoja etänä omalla kännykälläsi? Haluatko ulkoporealtaasi makuupaikalla vai ilman? Mieti omaa käyttötarkoitusta tämän hetken lisäksi myös vuosien päähän ja kysy tarvittaessa apua sopivan altaan valintaan alan ammattilaisilta.

Huomioi ainakin seuraavat asiat:

 1. Varmista, että altaan istuimet ovat riittävän tilavat, altaassa on mukava istua ja myös jalkatilaa on riittävästi. Ulkoporeallas tehty rentoutumista ja kylvystä nauttimista varten, joten kylpymukavuuteen ja kylpemisen vaivattomuuteen kannattaa kiinnittää erityuistä huomiota.
   

 2. Kylpiessä ulkoporealtaan vesirajan tulisi ylettyä hartialinjan tasolle, jotta myös talvella kylpeminen on mahdollisimman mukavaa. Parhaiten selvität ulkoporealtaanaltaan sopivuuden koeistumalla ja/tai kylpemällä altaita.
   

 3. Varmista, että ulkoporeallas on hyvin eristetty sekä pohjasta että altaan sivuilta ja että altaan kansi on hyvin lämpöä eristävä. Huonosti eristetty ulkoporeamme voi pahimmillaan kuluttaa energiaa moninkertaisesti energatehokkaasti eristettyyn ulkoporealtaaseen verrattuna ja tulla käyttökustannuksiltaan jopa moninkertaisesti kalliimmaksi. Ulkporealtaan rakenteen tulisi päästä myös hengittämään, jolloin altaan laitteiston käyttöikä on pidempi.
   

 4. Varmista, että ulkoporealtaassa on tehokas vedenpuhdistusjärjestelmä. Jokainen haluaa kylpeä mahdollisimman puhtaassa vedessä. Ulkoporealtaiden suodatusjärjestelmissä on suuriakin eroja. Joissakin ulkoporealtaissa vedenpuhdistusta tehostetaan suodatuksen lisäksi UV:n tai otsonoinnin avulla. Tehokas vedenpuhdistus helpottaa vedenhoitoa, vähentää kemikaalien tarvetta sekä voi pidentää vedenvaihtovälin tarvetta.
   

 5. Varmista, että ulkoporealtaan allaskuori on vahva, paksu ja kestävä. Allaskuori on ulkoporealtaan tärkein osa ja se muodostaa ulkoporealtaan peruskestävyyden, samaan tapaan kuin auton kori ja alusta autossa tai perustus ja seinät talossa. Vahva allaskuori on hyvä lämmöneriste ja tärkein altaan kokonaiskestävyyteen vaikuttava tekijä, sillä rikkoutuessaan allaskuori on kaikista hankalin korjattava. 
   

 6. Varmista, että ulkoporealtaassa on kaipaamasi hierontaominaisuudet. Laadukkaat hierontaominaisuudet hoitavat kehoa ja kruunaavat kylpynautinnon. Jos haluat ulkoporealtaan, jossa on tehokkaat ja laadukkaat hieronnat, valitse valmistaja, joka panostaa altaan hierontaominaisuuksiin. Monipuolisesti hierovassa ulkoporealtaassa on vähintään istumapaikkakohtaisesti erikseen säädettävät hieronnat, hierontasuuttimet on tarkoin valikoitu ja kohdistettu tarjoamaan oikeanlaista hierontaa eri vartalonosille, ja jokainen istuinpaikka tarjoaa erilaista hierontaa. Hierontasuuttimien määrä ei  kerro mitään hierontojen laadusta tai hyödystä. Edullisissa altaissa voi joskus olla suuri määrä hierontasuuttimia, joissa hieronta pirstaloidaan pieniksi vesisuihkuiksi, jotka eivät tarjoa kunnollista vesihierontaa. Kiinnitä ennemmin huomiota suuttimien laatuun ja asetteluun sekä siihen, millaista hierontaa hierontasuuttimet tarjoavat. 

  Näillä ohjeilla löydät omiin tarpeisiisi sopivan altaan, helppohoitoisen ja vaivattoman ulkoporealtaan. Erityisesti hierontaominaisuuksia arvostavalle koekylpeminen on erittäin suositeltavaa!

ulkoporealtaan rakenne
Millaiseen käyttötarkoitukseen ulkoporeallasta ollaan hankkimassa? Mitä vaatimuksia altaalle asetetaan?
ulkoporeallas kylmälokero
ulkoporeallas ergonomia

Ulkoporeallas - hinta ja budjetti

Ulkoporealtaan hankinta kannattaa ajatella pitkänajan investointina. Budjettia suunniteltaessa kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia ulkoporealtaalta kaivataan ja kuinka kauan altaan tulisi kestää käytössä. Kohtaavatko halutut vaatimukset ja budjetti, joudutaanko jostain tinkimään vai olisiko budjettia mahdollista tarkistaa? Olisiko altaan hankinnassa järkevää hyödyntää joko osittaista tai täysimääräistä rahoitusta?

Ulkoporealtaiden hinta

Ulkoporealtaiden hinnat liikkuvat noin 4 000-30 000 euron välillä. Markkinoilla on tarjolla hyvin erilaisia tuotteita ja altaan ulkonäkö, tekniset tiedot, hierontasuuttimien määrä yms. ei välttämättä anna todellista kuvaa altaan laatutasosta. Kuten myös esim. autoissa ja taloissa ulkoporealtaiden laatu, käyttöominaisuudet ja varustelutaso vaikuttavat hyvin pitkälti suoraan ulkoporealtaan hintaan. Laadukas ulkoporeallas voi kestää käytössä vuosikymmeniä, kun taas heikkolaatuisimpien ulkoporeammeiden käyttöikä voi joskus olla hyvinkin lyhyt. Erityisesti Suomen arktisissa ja vaihtelevissa olosuhteissa ulkoporealtaan laatuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Osa ulkoporeammeista ei huonosta eristyksestä ja heikkolaatuisista komponenteista johtuen välttämättä kestä Suomen talviolosuhteita, ainakaan kovin kauaa. Houkuttelevan halpa hankintahinta voi kostautua kalliina lisäkustannuksina, kun allas ei kestäkään ympärivuotista käyttöä, altaan energiankulutus on suuri, vikojen ilmetessä varaosia ja korjauspalvelua ei ole saatavissa, korjauskustannukset tulevat kalliiksi tai allas ei tiloitaan tai köyttöominaisuuksiltaan vastaakaan odotuksia. Ulkoporealtaan hankinnassa kannattaa perehtyä allasvalmistajan historiaan ja maineeseen ulkoporealtaiden valmistuksessa. Käy myös tutustumassa ulkoporealtaisiin paikan päällä myymälässä ja koetestaamassa alitaita. Näin voit varmistaa sinulle sopivimman altaan löytymisen.

Laadukas ulkoporeallas on pitkän ajan investointi!

Laadukas, tunnetun ja luotettavan valmistajan valmistama ulkoporeallas on lähtökohtaisesti turvallinen hankinta: käyttökestävä, helppohoitoinen, energiatehokas ja tällöin allas säilyttää paremmin myös jälleenmyyntiarvonsa. Esimerkiksi energiatehokkaiden Sundance-ulkoporealtaiden testattu sähkönkulutus on keskimäärin allasmallista riippuen vain noin 0,5-1 euroa päivässä ympärivuotisessa käytössä (Huom! Käyttömäärä ja olosuhteet vaikuttavat sähkönkulutukseen.)

Varmista, että allasmyyjältä on saatavissa tarvittaessa myös huolto- ja korjauspalvelut ulkoporealtaallesi ja että saat asiakaspalvelua myös altaan hankinnan jälkeen. Parhaiten varmistat asiantuntevan palvelun ostamalla ulkoporealtaasi altaiden myyntiin erikoistuneesta myymälästä. Ostaisitko autoa myymälästä, joka myy niitä vain sivutuotteena?

luksus ulkoporeallas
Suunnittele käytettävä budjetti, mieti myös rahoituksen mahdollisuutta
ulkoporeallas Suomen olosuhteisiin | Sundance® Spas
ulkoporeallas revontulet

Ulkoporealtaan toimitus

Ulkoporealtaiden toimituksille on olemassa erilaisia tapoja. Yleensä allas toimitetaan asiakkaan pihalle joko ulkoistetulla rahdilla tai myyjäliikkeen omalla toimituksella. Altaan siirtämiseen loppusijoituspaikalle on hyvä varata n. 4-6 henkilöä altaasta ja paikasta riippuen. Ulkoporealtaiden tyhjäpaino vaihtelee yleensä n. 200-600 kilon välillä. Tarvittaessa useimpia altaita voi riittävällä porukalla kantaa joko reunoista tai kuormaliinojen avulla, mutta usein esim. pumppukärryt helpottavat siirtämistä huomattavasti. Useimmiten ulkoporellasta voidaan siirtää sekä pysty- että vaaka-asennossa.

 

Ostaessasi ulkoporealtaan Seita Wellnessiltä allas toimitetaan joko Seita Wellnessin omalla toimituksella tai kuljetusliikkeen rahdilla. Omalla toimituksella kuljetamme altaan pihaasi. Altaan paikalleen siirto ja sähkötöistä vastaaminen on asiakkaan vastuulla, mutta avustamme altaan siirrossa ja opastamme altaan käyttöönotossa. Kuljetuslikkeen toimituksella allas tulee tien päähän tai pihaan nostettuna pysytyssä kuormalavalla toimitettuna. Halutessaan altaan voi myös itse noutaa varastolta. Useimpiin kohteisiin ulkoporealtaan saa kuljetettua sijoituspaikan läheisyyteen pumppukärryjen avulla. Haastavimpiin sijoituspaikkoihin porealtaan siirto onnistuu Hiab-nosturin avulla (asiakas vastaa kustannuksista). Varmista aina ennen altaan paikalleen siirtoa, että sijoituspaikan valmistavat työt on tehty ja altaalla on vankka, tasainen, yhtenäinen ja routimaton alusta.

Peyton-ulkoporeallas terassilla
Varmista ennen altaan toimitusta ja asennusta, että kaikki valmistavat työt on tehty
ulkoporealtaan toimitus
ulkoporeallas hiab

Ulkoporeallas käyttöönotto

Ennen ulkoporealtaan käyttöönottoa sähkömiehen täytyy tehdä sähköjen vedot altaalle sekä kytkeä sähköt altaaseen (Huom! Altaaseen saa kytkeä virrat vasta kun ulkoporeallas on täytetty vedellä!) Altaan kytkennöissä tulee aina käyttää vain sähköalan ammattilaista, jolla on voimassa olevat kytkentöjen vaatimat kytkentäluvat. Asennuksessa tulee aina noudattaa paikallisia ja kansallisia altaan vaatimia sähkövaatimuksia. Allas kytketään kiinteistön sähkötauluun vikavirtasuojattuun ja maadoitettuun omaan ryhmään. Altaan sulakkeiden takana ei saa olla muita sähkölaitteita tai pistorasioita. Sähköistyksessä on huomioitava määräykset sulakkeiden vaatimista johtojen minimipaksuuksista. Altaan kytkentä tehdään allasmallista riippuen joko 1-, 2-, tai 3-vaiheisena, normaalisti 16 A tai 20 A sulakkeilla. Altaan komponentit toimivat aina 230 V virralla. Paras kytkentätapa tulee neuvotella sähköasentajan kanssa. Tarkemmat ja mallikohtaiset sähköasennusohjeet löytyy altaiden oppaista.

Ulkoporeamme ei vaadi kiinteää vesiliitäntää vaan ulkoporealtaan täyttö tehdään puutarhaletkun avulla. Täytössä voit käyttää joko kylmää tai valmiiksi lämmintä vettä. Vesitäyttö tapahtuu altaan suodatinaukon kautta ja ulkoporeallasallas täytetään niin, että kaikki suuttimet ovat veden peitossa ja vesiraja on hieman niskatyynyjen alapuolella tai vähintään ylimpien suuttimien yläpuolella (kaikissa altaissa ei ole niskatyynyjä). Vasta tämän jälkeen virta kytketään altaaseen.

Ulkoporealtaan vesi lämpenee noin 1-2 astetta tunnissa. Sopiva kylpylämpötila on noin 37-39 astetta, kesähelteillä hieman alhaisempi kylpylämpötila voi olla miellyttävämpi. Peseydy aina huolellisesti ennen kylpyä. Altaan kannen ollessa auki ajan kanssa vettä haihtuu altaasta sekä sitä voi myös roiskua yli kylpiessä. Varmista jokaisen kylpykerran jälkeen, että vedenpinta on ylimpien suuttimien yläpuolella ja lisää vettä tarvittaessa.

ulkoporeallas vesitäyttö
Ulkoporeallas ei vaadi vesiliitäntää. Täyttö onnistuu helposti puutarhaletkun avulla
ulkoporeallas suuttimet
ulkoporeallas vesi

Ulkoporealtaan hoito

Ulkoporealtaan ylläpito on helppoa. Perushuoltotoimenpiteitä ovat vedenhoitoaineen lisäys viikottain ja tarvittaessa kylpykertojen jälkeen, suodattimen tai suodattimien huuhtelu noin parin viikon välein ja vaihto 6-18 kuukauden välein (mahdollinen hienosuodatin 3-6 kk välein) sekä vedenvaihto kotitalouksissa normaalisti 2-3 kertaa vuodessa. Normaalit huoltotoimenpiteet vievät aikaa vain muutaman minuutin viikossa. 

Vedenvaihdon jälkeen vesiarvot mitataan ja säädetään ennen altaan käyttöäs sekä tarvittaessa säännöllisesti allasta käytettäessä.

Käytettäessä klooria tai bromia vedenhoidossa desinfiiointiainetta lisätään vesiarvojen säädön lisäksi jokaisen kylpykerran jälkeen annostusohjeen mukaisesti. Kloori on edullinen tapa ulkoporealtaan veden desinfiointiin.

Luonnonmukaiset vedenhoitoaineet, kuten AquaFinesse, lisäävät jatkuvasti suosiotaan. AquaFinesse on klooriton vedenhoitoaine, joka tekee kylpyvedest pehmeää ja hellävaraista herkällekin iholle. AquaFinessen lisäksi käytetään pieni määrä klooria desinfiointiin, mutta käytettäessä raemaista klooria, kloorilla tehdään vain hetkellinen desinfiointi ja kloori haihtuu noepasti pois vedestä. AquaFinesseä käytettäessä vedenhoitoaine (+nopeasti haihtuva raekloori tai hitaasti liukeneva klooritabletti) lisätään kerran viikossa. Kylpykerroista ja kylpijämäärästä riippuen, kannattaa lisätä hieman raeklooria (0,5-1 mitallista) myös kylpykerran jälkeen. Helppokäyttöinen AquaFinesse sopii herkimmällekin kylpijälle. AquaFinesse rikkoo biofilmin eli bakteerien muodostaman limaisen rakenteen, vähentää huomattavasti kloorin tarvetta ja tekee vedestä pehmeää ja hellävaraista kylpeä. Erityisen suositeltava vaihtoehto lapsiperheille ja klooriherkille!

Ulkoporealtaan vedenvaihdossa altaan tyhjennys tapahtuu avaamalla tyhjennysventtiili(t). Luonnonmukaisia vedenhoitoaineita käytettäessä kylpyveden voi ympäristöä vahingoittamatta laskea joko ulos suoraan poistoventtiilistä pihalle tai vesi voidaan ohjata jatkoletkulla esim. sadevesi- tai likakaivoon. Altaan voi tyhjentää myös uppopumpulla.

Huolehtimalla perusteellisestä peseytymisestä ennen kylpyä, säännöllisestä vedenhoidosta ja suodattimien puhtaudesta pidät kylpyveden puhtaana ja raikkaana. Hyvin pienellä vaivalla sinulla on joka päivä käytössäsi aina valmis kotikylpylä, joka tuo luksuksen jokaiseen päivääsi. 

ulkoporeallas suodattimen puhdistus
Viikottainen vedenhoito, säännöllinen suodattimien puhdistus ja vedenvaihto 2-3 kertaa vuodessa ovat ulkoporeammeen perushuoltotoimenpiteitä
Sundance Spas suodatin
AquaFinesse

Mikäli kaipaat lisätietoa ulkoporealtaisiin liittyen tai haluat apua sinulle sopivimman ulkoporealtaan valinnassa, ota yhteyttä asiantuntijoihimme, jotka auttavat sinua mielellään kaikissa askarruttavissa kysymyksissä!

Tutustu ulkoporealtaisiimme, asiakkaidemme kokemuksiin ja miksi valita Sundance-ulkoporeallas.